Helmplicht voor bromfietsers 2023 - iDrive2GO

Goed nieuws! Momenteel kunnen wij het CBR theorie-examen en cursus binnen een week of dezelfde week inplannen afhankelijk van de beschikbaarheid bij het CBR.

Blog Nieuws

Helmplicht voor bromfietsers 2023

Als bromfietser is het verplicht om een helm te dragen tijdens het rijden. In dit artikel bespreken we de inhoud van de helmplicht en waarom het belangrijk is om een helm te dragen tijdens het rijden op een bromfiets.

Inhoud van de helmplicht

De helmplicht geldt voor iedereen die op een bromfiets of snorfiets rijdt. Dit geldt zowel voor de bestuurder als de eventuele bijrijder. De helm moet voldoen aan de Europese veiligheidseisen en moet een CE-markering hebben. Dit betekent dat de helm is getest op stoten, krachten en andere belastingen en dat deze aan bepaalde eisen voldoet.

Waarom een helm dragen?

Een helm dragen tijdens het rijden op een bromfiets is erg belangrijk omdat het hoofd van de bestuurder en de bijrijder extra beschermd wordt. Bij een ongeval kan een helm het verschil maken tussen een lichte verwonding en een levensbedreigende verwonding. Uit onderzoek is gebleken dat bromfietsers die geen helm dragen meer kans hebben op ernstige verwondingen of zelfs overlijden bij een ongeval.

Een helm beschermt niet alleen tegen hoofdletsel, maar ook tegen letsel aan het gezicht en de nek. Bovendien biedt een helm ook bescherming tegen weersinvloeden, zoals regen en wind.

Oververtegenwoordiging verkeersslachtoffers

Het is helaas een feit dat het aantal verkeersslachtoffers gerelateerd aan bromfietsen en scooters relatief hoog is. In Nederland zijn bromfietsers en scooterrijders oververtegenwoordigd in het aantal verkeersslachtoffers. Volgens de laatste cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) waren bromfietsers en scooterrijders betrokken bij meer dan een derde van de verkeersdoden in Nederland. Bovendien zijn bromfietsers en scooterrijders vaak betrokken bij verkeersongelukken waarbij zij zelf ernstig gewond raken.

Een belangrijke oorzaak van dit hoge aantal verkeersslachtoffers is het gebrek aan bescherming voor bromfietsers en scooterrijders. In vergelijking met automobilisten en fietsers, zijn bromfietsers en scooterrijders veel kwetsbaarder bij een ongeval. Zij zijn vaak niet beschermd tegen letsel door een stuur, airbags of andere veiligheidsvoorzieningen.

Het dragen van een helm kan echter een groot verschil maken. Uit onderzoek is gebleken dat bromfietsers en scooterrijders die een helm dragen, minder kans hebben op ernstige verwondingen of overlijden bij een ongeval. Dit benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is om de helmplicht op te volgen en een geldige helm te dragen tijdens het rijden op een bromfiets of scooter.

Daarnaast is het ook belangrijk om te benadrukken dat een juiste opleiding, zoals een scooterrijbewijs cursus, kan bijdragen aan het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers. Door de verkeersregels en verantwoord rijgedrag te leren, kun je veiliger de weg op en vermindert het risico op ongevallen.

Het behalen van je scooterrijbewijs

Als je een bromfiets of snorfiets wilt gaan rijden, is het verplicht om in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Bij iDrive2GO kun je een complete scooterrijbewijs cursus volgen om je rijbewijs te behalen. Tijdens deze cursus leer je de verkeersregels, technische vaardigheden en verantwoord rijgedrag. Hierdoor ben je goed voorbereid op het rijden op een bromfiets en kun je veilig de weg op. Bekijk hier onze scooterpraktijk pakketten.

Scooter theorie
in 1 dag

Door deel te nemen aan de scooter theoriecursus in 1 dag van iDrive2GO scooter/brommer theoriecursus word jij uitstekend voorbereid op het CBR theorie-examen brommer.